Producenci

Oleum KURKUMA + ROKITNIK

Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 39,00 zł 39.00
ilość szt
dodaj do przechowalni
Ocena: 0
Producent: PURITE
Kod produktu: 1251

Opis

Zawiera kurkumę oraz olej rokitnikowy, które pielęgnują skórę, pobudzając procesy regeneracji i ziarninowania naskórka (szczególnie w przypadku oparzeń i odmrożeń), przyspieszają gojenie się ran, wspomagają  leczenie odleżyn, owrzodzeń i egzem oraz łagodzą skórne objawy reakcji alergicznych. Oleum redukuje zaczerwienienia i łagodzi podrażnienia, działa antyseptycznie. Otula skórę oddychającym i wzmacniającym opatrunkiem. Do stosowania miejscowo w pielęgnacji chorobowo zmienionej skóry. Działanie wynika z właściwości składników.

 OLEUM – magiczne połączenie leku i kosmetyku – cudownie działający koktajl złożony ze świeżych ziół pozyskiwanych z własnych ekologicznych plantacji oraz organicznych olejów i maseł roślinnych sprowadzanych z całego świata. To wszystko zamknięte w aptecznym, poddającym się recyklingowi słoiczku. Terapia i pielęgnacja w jednym – zdrowie i uroda… a w prezencie kropelka aromaterapii ;-)

 

Wiele roślin jadalnych, ziół, czy przypraw ma szczególne właściwości leczące. Właściwości lecznicze kurkumy i jej głównego składnika – kurkuminy, były przedmiotem ponad 5600 opublikowanych, recenzowanych badań biomedycznych. W badaniach przeprowadzonych w 2014 roku w Life Sciences dowiedziono, że kurkuma (kurkumina) posiada właściwości lecznicze, które objawiają się przyśpieszeniem gojenia ran – kurkuma wpływa na wzrost syntezy kolagenu, przyśpiesza gojenie oraz zwiększa siłę i proliferację komórek tkanki wokół rany. Dodatkowo dowiedziano się, że przyprawa posiada właściwości antyoksydacyjne wspomagające proces gojenia się ran.
Olej z owoców rokitnika przede wszystkim przyspiesza regenerację skóry i proces gojenia ran, łagodzi stany zapalne i ból. Ma silne działanie antyoksydacyjne, jego stosowanie opóźnia więc procesy starzenia skóry oraz wzmacnia naczynia krwionośne. Olej łagodzi podrażnienia, wspomaga leczenie egzem, ma działanie antybakteryjne i przeciwzapalne. Ponadto nawilża i wygładza skórę oraz chroni ją przed szkodliwym wpływem promieniowania UVB. Znajduje zastosowanie jako składnik preparatów do skóry suchej, łuszczącej się, wrażliwej z osłabionymi naczynkami.

Olej z pestek winogron jest najbogatszym źródłem kwasu linolowego oraz naturalnej witaminy E, która jest doskonałym antyutleniaczem. Ponadto zawiera witaminę B6, lecytynę, przeciwutleniające flawonoidy i resweratrol, a także wiele minerałów. Dzięki temu pomaga hamować procesy starzenia się skóry, regeneruje ją i odżywia, ma właściwości łagodzące podrażnienia, tonizujące i przeciwzapalne.
Po zastosowaniu bezpośrednio na skórę doskonale się wchłania, nie pozostawiając na niej tłustej warstwy. Skóra staje się gładka i rozświetlona, poprawia się jej jędrność i napięcie, wzmocniona zostaje lipidowa struktura naskórka.

Masło shea, zwane również masłem karité (z francuskiego ŻYCIE), jest aromatycznym tłuszczem otrzymywanym z nasion drzewa masłowego.
Stanowi naturalny filtr UV, działa przeciwzapalnie, antybakteryjnie, przeciwstarzeniowo, zmniejsza rozstępy. Jest to również wspaniały środek leczniczy, ponieważ przyśpiesza bliznowacenie ran i oparzeń. Ponadto zawiera witaminę F, która przynosi ulgę zmęczonym, napiętym i bolącym mięśniom, powodując ich rozluźnienie. Do 90% składa się z kwasu oleinowego i stearynowego. Ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych znacznie przewyższa tą zawartą w maśle kakaowym czy innych naturalnych masłach roślinnych. Nienasycone kwasy tłuszczowe są kluczowym składnikiem przy odmładzaniu i nawilżaniu skóry - dzięki głębokiej penetracji skóry, natłuszczają ją oraz nawilżają. Masło shea pomaga więc utrzymać wilgoć i zmniejszyć utratę wody tworząc barierę ochronną na powierzchni skóry, poprzez wiązanie wody (obniża współczynnik TEWL) zapobiegając przesuszeniu i łuszczeniu się skóry. Jednocześnie doskonale się wchłania nie pozostawiając tłustej warstwy, długo zaś pozostaje w głębszych warstwach skóry. Niezaprzeczalnie dzięki swemu pochodzeniu wnosi też powiew egzotyki do kosmetyków.
Wosk pszczeli naturalny tworzy na powierzchni warstwę okluzyjną (film), która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni (jest to pośrednie działanie nawilżające). Dzięki temu kondycjonuje, czyli zmiękcza i wygładza skórę, nadaje jej połysk, wykazuje działanie regenerujące. Amatorów miodu urzeka ponadto swoim cudownym słodkim zapachem.

Sposób użycia:
Odrobinę oleum nanieść na podrażnioną, zaczerwienioną lub zmienioną zapalnie skórę. Delikatnie wmasować i pozostawić do wchłonięcia. Produkt bardzo wydajny – zawiera wyłącznie substancje czynne.
UWAGA: Brudzi skórę i ubranie – po aplikacji przykryć opatrunkiem!

 

SKŁADNIKI: macerat kurkumy w oleju z pestek winogron, wosk pszczeli, masło shea, olej rokitnikowy, witamina E


INCI: Vitis Vinifera Seed Oil & Curcuma Longa (Turmeric) Root Powder, Cera Flava, Butyrospermum Parkii (Shea) Fruit Butter, Hippophae Rhamnoides Fruit (Seabuckthorn) oil, Mixed Tocopherol

Opinie o produkcie (0)

Newsletter
Załóż konto klienta i zrób pierwsze zakupy z rabatem 5%. Zapisz się do newslettera, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium